Hveder til Store Bededag

Der findes rigtig mange opskrifter på hveder. Men vi er helt vilde med Fantasifabrikkens opskrift, som vi deler med dig lige her. Den indebærer damphævning. Og inden du bliver bange for, hvad det er, så kan du være helt rolig – for det er meget nemt og resultatet bliver fantastisk.

Opskrift på 12 hveder

Ingredienser

 • 25 g. gær
 • 2,5 dl lunt mælk
 • 1,5 tsk salt
 • 2 tsk kardemomme
 • 50 gram sukker
 • 2 æg
 • 600 g hvedemel
 • 80 gram blødt smør

Fremgangsmåde

 1. Opløs gæren i den lune mælk og tilsæt salt, kardemomme, sukker og de 2 æg.
 2. Tilsæt herefter godt halvdelen af melet og kom herefter det bløde smør i dejen og rør rundt til smørret er æltet ind i dejen.
 3. Kom så resten af melet i, hold dog lidt igen, så dejen ikke bliver for sej. For meget mel giver tørre, kedelige boller. Dejen skal være blød og smidig. Husk at melet suger yderligere væske fra dejen under hævningen. Ælt dejen i røremaskinen alternativt i hånden i 10 minutter. Det gavner det færdige resultat.
 4. Lad dejen hvile i 20 min i skålen overdækket med en pose, der lukker tæt.
 5. Del nu dejen i 12 lige store stykker. Jeg vejede dejen og dividerede vægten med 12 for at få nogle flotte ens hvede-knopper. Her passede det med små 90 gram pr. styk.  Dejen spændes op og trilles helt runde og bliver til flotte ensformige hvede-knopper.
 6. Bollerne sættes til hævning i en times tid.
 7. I det sidste kvarter af hævetiden kan du med fordel lade bollerne damphæve*. Du hælder en liter vand i en bradepande i bunden af den kolde ovn, og sætter bollerne ind. Efter 15 minutter tages bollerne ud, vandet hældes ud og ovnen tændes på 200 grader.
 8. Bages i 20 minutter indtil de er gyldne og bagte i bunden.

 

*Damphævning

Når du sætter brødet ind i den varme ovn vil dets overflade (skorpen) med det samme begynde at tørre ud. Det betyder, at brødet ikke kan hæve optimalt i ovnen, for når skorpen tørrer ud, vil brødet have svært ved at udvide sig på grund af modstanden, som luftboblerne møder i en tør skorpe. Luftboblerne kæmper så meget, at skorpen kan sprække. Så prøv med damphævning, der giver bollerne en blød overflade.

Skriv et svar